Myyr York -kirjankannen on suunnitellut Raita Ampuja. Kuva: Momentum.
Marko Korvela kirjoittaa beat runoja
1950-luvun suosittua median kulttiaineistoa olivat USA:n beatnikit ja Englannin nuoret vihaiset miehet. Heidän maailmastaan saa käsityksen yhdysvaltaisten Allen Ginsbergin ”Huuto” (1956)-, Jack Kerouacin ”Matkalla” (1957)- ja William Burroughsin ”Alaston lounas” (1959)- teoksista, tai englantilaisen John Osbornen näytelmästä ”Nuori viha”(1956, elokuvaksi 1959).
Nämä asevarusteluun, yhteiskunnan luokkarakenteeseen ja seksitabuun kyllästyneet miehet ja naiset saivat seuraajia Yhdysvalloista, Länsi-Euroopasta ja muualtakin maailmasta. Suomessa heidän aikaansaannoksiaan, - vastakulttuuria -, esiteltiin ansiokkaasti mm. 1960-luvun alun teoksessa ”Idän ja lännen runot” (1963), sekä uudemmissa turkulaisen Sammakko Kustannuksen niin ikään ansiokkaissa suomennoksissa.
”Myyr Yorkin kuningas” on Marko Korvelan (s. 1974) toinen runoteos. Korvela kirjoittaa melko suttuista ja dekadenttia runoutta, jonka myönteisiä arvoja on toisinaan vaikea nähdä. On kuin hän pitäisi itsensä ja maailman tilannetta vielä vaikeampana kuin mitä se ehkä onkaan? Tai ottaisi tahattomasti vaikutteita pahoin terrorisoituneesta kansainvälisestä politiikasta?
Yleisöystävälliset, positiiviset runot, kuten sivun 28 kekseliäs ja riemastuttava ”Pusuja”, ovat ainakin tässä kokoelmassa poikkeus. Sellaiset olisivat vastavoimaa ihmisten yleiselle välinpitämättömyydelle, jonka arvostelu mielestäni kuuluu beat-runouden ja tämänkin teoksen tehtäviin. Mieskunnon puutteen valittelut, itsemurha-ajatukset ja vihjaukset huumekokeiluihin olisi sen sijaan voinut jättää kirjasta pois. Alisuoriutuminen on tarttuvaa ja se voi vaikuttaa epäsuotuisasti pystyviinkin yksilöihin. Ei pidä uskoa, että tässä aineellisuuteen painottuvassa yhteiskunnassa kaikki ajattelevat ihmiset olisivat automaattisesti onnettomia panttivankeja.
Vaikka olosuhteet eivät ole kaikille yksinomaan hyvät, on täällä edelleen myös elämässään hyvin onnistuneita ihmisiä, eivätkä he kaikki välttämättä ole edes rikkaita. Toivoisin, että nuoret ihmiset löytäisivät elämäänsä myönteiset arvot ja että kirjoittajat kertoisivat niistä myönteisellä & rakentavalla tavalla – elämän sudenkuoppia silti vähättelemättä.
Marko Korvela : Myyr Yorkin kuningas. Hki Momentum Kirjat 2023 2. p 2024 124 s. ISBN 9789527553886
Riku Räihä on Filosofian maisteri ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen