Rauhan, kulttuurin ja aktivismin  verkkojulkaisu

Turun Pand mukana Keväthumaus -minifestivaalilla Kuva: Mia Koo

Pandin tarina kertoo vaikuttamisesta 

sihteeri ja rahastonhoitaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Pandin tarina juontaa juurensa vuoteen 1983, jolloin rohkeat ja omistautuneet taiteilijat ja kulttuurityöntekijät kokoontuivat yhteen luodakseen jotain merkittävää ja aloittivat kansainvälisen rauhantyön ydinaseriisunnan puolesta. Yhdysvaltalainen laulaja, näyttelijä ja kansalaisoikeusaktivisti Harry Belafonte (1927–2023) oli kansainvälisen Pandin puheenjohtaja. Suomessa ensimmäinen puheenjohtaja oli musiikkivaikuttaja: muusikko, säveltäjä ja sovittaja Henrik Otto Donner (1939–2013). Tänään varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow on Suomen Pandin puheenjohtaja. Pand on yhteistyöväline ja ääni niille, jotka uskovat taiteen voimaan muuttaa maailmaa, luoden siltoja ihmisten välille ja herättäen keskustelua tärkeistä yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Orpon hallituksen huono päätös

Kuitenkin nyt, kun Petteri Orpon hallitus, jossa vaikuttavat Kokoomus, Perussuomalaiset, Kristilliset ja RKP, on päättänyt lopettaa rauhanjärjestöjen rahoituksen, Pandin toiminta on vaarassa. Kansallismielisen ja populistisen oikeistohallituksen päätös ei ole pelkästään taloudellinen kysymys, vaan rauhanjärjestöjen resurssien romuttaminen koskettaa syvältä yhteiskunnan rakenteita ja demokratian toimintaedellytyksiä. Rahoituksen leikkaaminen heikentää kansalaisyhteiskunnan ääntä ja lisää eriarvoisuutta ja militarismia.

Taiteilijoiden vastaisku ja tulevaisuuden visio

Pand ei aio luovuttaa. Rauhan aktivistit ottavat nyt entistä paremmin ohjat omiin käsiinsä. Pandissa kerätään parhaillaan jäsenaloitteita tulevan vuoden toimintaan. Verkkojulkaisu Uusi Sivu on yksi esimerkki pandilaisesta uudesta toiminnasta. Rauhan uusi kansalaisjournalistinen digilehti edistää yhteiskunnallista dialogia ja rauhankulttuuria riippumatta hallituksen päätöksistä. Pandin työ ja toiminta ovat tärkeitä, koska taide ja kulttuuri ovat olennainen osa ihmisenä olemista, ajattelua ja rauhantyötä. Taiteilijat ja kulttuurityöntekijät sekä aktivistit voivat auttaa muita ihmisiä näkemään uusia kulmia asioihin ja rohkaista ihmisiä tekemään asioita yhdessä. Taiteen avulla voidaan yhteiskunnassa rakentaa siltoja erilaisten ihmisten välille ja edistää empaattista ja harmonista maailmaa. Kuten Pandin varapuheenjohtaja Henna Hartikainen, tunnettu myös taiteilijanimellä Mama Radical, sanoo: "Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden osallistuminen rauhantyöhön ja yhteiskunnalliseen keskusteluun on korvaamattoman arvokasta, sillä he pystyvät omalla erityisosaamisellaan tavoittamaan ja välittämään viestejä, jotka saattavat jäädä muilta huomaamatta."

Pand tarjoaa taiteilijoille ja kulttuurityöntekijöille mahdollisuuden monipuoliselle tekemiselle omassa tilassaan Pandilassa Helsingin Kalliossa, osoitteessa Pengerkatu 22. Galleriatilan koordinaattorina toimivat varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow ja kuvataiteilija Sanna Karlsson-Sutisna. Tilaa voi käyttää monipuolisesti erilaisiin tapahtumiin, kuten näyttelyiden järjestämiseen, intiimeihin esityksiin, esitelmiin, kursseihin ja työskentelyyn. Galleriatila on sopivan kokoinen pienimuotoisiin näyttelyihin, ja suurehko katuikkuna tarjoaa mahdollisuuden ikkunanäyttelyihin. Toukokuussa 10.5-26.5.2024 Pandilassa on näyttely "Luonnon rauhassa", joka esittelee artesaani, kuvailmaisunohjaaja ja ympäristönhoitaja Heidi Anttilan keramiikkaa grafiikkaa ja maalauksia.

Koko rauhanliike voimistelee

Pandin taistelu ei ole vain yhden järjestön ponnistelua oman toimintansa puolesta, vaan nyt voimistellaan koko laajan rauhanliikkeen voimalla. Pyrimme rakentamaan nykyistä rahan ja tuottavuuden hallitsemaa ajattelua etäämmälle kohti oikeudenmukaisempaa ja yhdenvertaista kansalaisyhteiskuntaa kurottuvaa maailmaa. Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat voimakkaasti nousseet vastustamaan hallituksen päätöstä lopettaa rauhantyön avustukset. Yhteistyötä eri järjestöjen kesken on tiivistetty, ja yhteinen julkilausuma rahoituksen lisätarpeesta leikkaamisen sijaan kirjoitettu.

https://rauhanpuolustajat.org/valtioneuvosto-lakkauttaa-rauhantyon-rahoituksen/

Jokaisen toiminnalla, erityisosaamisella ja äänellä on merkitystä. Kun maailma horjuu epävarmuuden ja eriarvoisuuden keskellä ja ihmiset johtavilla paikoilla näyttävät pienuuttaan, Pand on valmis taistelemaan rauhan kulttuurin puolesta. Pandilaiset viestivät selvästi, että nyt ei anneta periksi. Nyt jatketaan rohkeasti eteenpäin, tuodaan valoa ja toivoa pimeyteen.

Vuonna 2024 taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestöä johtaa varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow. Pandin hallituksen jäsenet ovat koreografi Alpo Aaltokoski, näyttelijä Arja Pekurinen, tekstiilitaiteilija Heidi Linsén, luova kirjoittaja Riku Räihä, näyttelijä Ritva Sorvali, muusikko, runoilija, tapahtumatuottaja Zuge Guerilla, laulaja-lauluntekijä Merikukka Kiviharju, origamitaiteilija Eeva-Helena Inomaa, tanssitaiteilija Paz Ferri, muusikko Rodrigo Rodriguez, kuva- ja tanssitaiteilija Sanna Karlsson Sutisna ja taiteilija Mama Radical aka Henna Hartikainen.

Kuka tahansa rauhan vapaaehtoistyöstä kiinnostunut taiteilija ja kulttuurityöntekijä on tervetullut jäseneksi. Jäsenyyttä ei tarvitse hakea. Liittyminen tapahtuu maksamalla 15 € Pandin tilille Danskebank FI38 8000 1400 4607 63 viestiksi oma nimi ja sähköpostiosoite.

Pand ylläpitää verkossa kotisivuilla www.pand.fi tapahtumakalenteria. Ilmoituksia jäsenten järjestämistä tapahtumista pyydetään ilmoittamaan osoitteeseen pand@pand.fi. Ja nyt siis uutena keskustelufoorumina www.uusisivu.fi.