Riku Räihä kirjoittaa kriittisen katsauksen Risto Suvannon uutuusteokseen *Ihmettelen elämää – vilpittömiä mietteitä*, joka tutkii laajasti Aleksanteri Ahola-Valon elämänkatsomusta ja ajatusmaailmaa.
Aleksanteri Ahola-Valo (1900–1997) oli suomalainen kirjailija, kuvataiteilija ja teosofi. Hänen henkistä perintöään vaalimaan perustettiin vuonna 1981 Elpo ry, jonka puheenjohtaja Risto Suvanto on. Suvanto on aiemmin toimittanut ja julkaissut kirjana Ahola-Valon pääteoksen ”Koulupojan päiväkirjat 1908–1915”, joka ilmestyi kahdeksana niteenä vuosina1985-2023, sekä julkaissut myös omat teokset ”Ahola-Valo ja viisas rakkaus” (1994) ja ”Tie arvoelämään” (1997). Koulutukseltaan hän on valtiotieteen tohtori ja kasvatustieteen maisteri ja hän on toiminut pitkään juristina Oikeusministeriön palveluksessa.
Suvannon tämänkertainen teos käsittelee hyvin monenlaisia aiheita, mikä aiheuttaa siihen sisällöllistä hajanaisuutta. Kirjassa on lähdeviitteet, mutta se ei ole tieteellinen, vaan elämänfilosofiaa, ”uushenkisyyttä”, ja se harrastaa kotoperäistä käsitteistöä, kuten ”Tsaari Mammona” ja ”StubbMarin Oy”. Teosta voi käyttää johdatuksena Aleksanteri Ahola-Valon ajatusmaailmaan, hänen perinteeseensä ja kirjallis-taiteelliseen tuotantoonsa. Teemoja ja näköaloja Ahola-Valolla todella oli ja sai hän myös seuraajia, kuten kirjan lopussa oleva Elpo ry:n julkaisuluettelokin osoittaa. ”Koulupojan päiväkirjat” on kuitenkin tämän aihepiirin keskeisin teos. Sen kirjana julkaiseminen on ollut ja on kulttuuriteko.
”Ali” Ahola-Valo koki Pietarissa hyvin nuorena ja hyvin läheltä 1900-luvun erään suurimman mullistuksen, Venäjän vallankumouksen, hyvine ja huonoine seurauksi- neen. Sitä oli edeltänyt Alin elämässä mm. lasten itse perustama kokeilukoulu, joka oli toiminnassa seitsemisen vuotta. Hänen yhteiskuntaa, kulttuuria ja kasvatusta koskevat ajatuksensa vievät ehkä liiankin moniaalle, kuten teo- ja antroposofiassa yleistä on. Noihin oppeihin myös liittyvää esoteriaa, sisäänlämpiävyyttä, voisi avata ulkopuolisille paremmin, esim. : Minkä sanojen lyhenne Elpo ry on? Käyttikö AA-V taiteilijanimeä ”Valo”?
Ahola-Valon kuvataidetta olisi kirjassa voinut esitellä laajemmin näyttein. Noista kaikkiaan noin kymmenestätuhannesta teoksesta on aiemmin järjestänyt taidenäyttelyn mm. Helsingin kaupungin taidemuseo. Odottaisin Elpo ry:ltä nyt ennen kaikkea Aleksanteri Ahola-Valon historiallis-kriittistä elämäkertaa, joka mystiikasta vapaana osoittaisi hänen oikeutetun paikkansa aikamme ajattelu- ja taidekulttuurissa.
Risto Suvanto : Ihmettelen elämää – vilpittömiä mietteitä. Hämeenlinna Elpo ry 2024. 189 s, kuv. ISBN 978-952-69603-5-7.
Riku Räihä on Filosofian maisteri ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen