Samuel Leminen.  Kuva: Elisabet Cavén

Kuvittele Rauha - Imagine

JP (Juha-Pekka) Väisänen

Muusikko ja tapahtumatuottaja Samuel Leminen (s. 1979) haluaa kutsua ja koota ihmisiä kulttuurin ja taiteen pariin sekä muistuttaa rauhan jatkuvasta mahdollisuudesta. "Ajatuksenani on alkaa syksyllä tuottaa taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö PANDille poikkitaiteellisia klubi-iltoja eri teemoilla kerran kuussa, sekä järjestää yksi vähän isompi rauhankonsertti keväälle 2025", sanoo Leminen.

Tapahtumatuottajaksi käytännön kautta

Moni nuori on kiinnostunut tapahtuma-alasta. Lemisen mukaan nykyisin on monia vaihtoehtoja opiskella tapahtumatuottajaksi. Lemisellä itsellään tapahtumatuottajan työ alkoi tarpeesta järjestää keikkoja omille ja kavereiden bändeille. Käytännössä tämä tarkoitti marssimista paikan päälle ja oman ehdotuksen esittämistä erilaisille organisaatioille. "Kunhan vain päivämäärä oli saatu lukkoon, alettiin miettiä muita käytännön järjestelyjä, mitä mieleen tuli. Pikkuhiljaa oppi listaamaan kaikki tarpeelliset osa-alueet, mukaan lukien byrokraattiset säädöt, joita ei aluksi tullut ajatelleeksi. Tuottaminen vaatii toki tietynlaisen kokonaisuuksia hallitsevan luonteen lisäksi ennen kaikkea rohkeutta, avointa mieltä sekä hyviä muistiinpanovälineitä!" sanoo Leminen.

Pitkä ura tapahtumatuottajana

Samuel Leminen on tuottanut tapahtumia freelancer-pohjalta 90-luvun puolivälistä asti. Silloin hän järjesti Kannelmäen kappelissa John Lennonin sekä Jimi Hendrixin muistokonsertit. Ihan ensimmäisen playback-keikkansa Leminen järjesti jo lastentarhassa Dingo-huuman aikoihin. Vuosituhannen vaihteessa hän järkkäili ug-tapahtumia mm. Lepakossa, Makasiineilla, Oranssilla, Tavastialla ja Gloriassa. "Olin samoihin aikoihin myös töissä Aseistakieltäytyjäliitossa, jonka nimissä järjestin tukikeikkoja. 2000-luvulla järjestimme viitisen vuotta 'Mårtensby Beat Fest'ejä runoilija Teemu Hirvilammen pihalla, ja sen jälkeen viitisen kesää Alppipuistossa 'Vadelma Fest' -tapahtumaa tuottaessa. Visuaalisen taiteen ja elävän musiikin yhdistys Vadelmassa toimin kymmenkunta vuotta varapuheenjohtajana", sanoo Leminen.

Lukuisten yksittäisten keikkojen lisäksi Leminen on tuottanut useita Kallio Kukkii -tapahtumia sekä Liekki-klubia, joka järjestettiin 14 maanantaina putkeen vanhassa Prankkarissa. Isoimpia produktioita, joissa Leminen on ollut mukana järjestäjänä, ovat olleet Alppipuiston konsertit ja "Space Odyssey 2001" VR:n Makasiineilla, jonka pääesiintyjänä oli Ozric Tentacles Englannista.

Elämäntapamuusikko ja monipuolinen artisti

Leminen vierastaa ammattimuusikon titteliä, koska hän ei osaa lukea nuotteja, saati että olisi opiskellut musiikkialan tutkinnon. "Olen saanut kuitenkin soittaa reilun kolmenkymmenen vuoden varrella toista tuhatta keikkaa yli kymmenessä maassa aina Japanista Meksikoon. Kutsun itseäni mieluummin elämäntapamuusikoksi."

Leminen on soittanut lukuisten projektien lisäksi mm. psykedeelistä rockia Wasamissa, progea Inner Light Orchestrassa, punk'n'rollia Cherry & The Vipersissa sekä rautalankaa The Charadesissa. Lisäksi hän on vieraillut mm. Piirpaukessa sekä saanut kunnian soittaa muutamia keikkoja kitaristina myöhempien aikojen Kingston Wall -tribuuteissa. "Tällä hetkellä aktiivisia yhtyeitäni ovat 20-vuotisjuhliaan viettävä bluestrio The Rattlesnake Shakers, länsiafrikkalaisia rytmejä tarjoileva Vodou Fusion sekä itä-helsinkiläistä ihmissuhdepunkia takova Siistit Limakalvot, jossa toteutuu lapsuuteni haave saada paukuttaa pannuja", sanoo Leminen.

Rauhan ja rakkauden aate lähellä sydäntä

Lemiselle kulttuuri, taide sekä rauhan ja rakkauden aate ovat olleet lähellä sydäntä aina siitä lähtien, kun hän 10–11-vuotiaana päätti ryhtyä hipiksi ja hankki ensimmäisen kukkapaitansa. "Olimme perheeni kanssa 12-vuotiaana sukuloimassa USA:ssa, jolloin käynnissä oli ensimmäinen Persianlahden sota. Oli järkyttävää katsoa televisiosta livenä ohjusiskuja Bagdadiin ja propagandaa, jossa vanhat Vietnamin sodan vastustajat puhisivat nyt tukeaan isä-Bushin sotaretkelle. Kun pääsin takaisin kotiin, otin asiakseni kuunnella joka päivä Lennonin 'Give Peace A Chance'n, kunnes sota vihdoin loppuisi", sanoo Leminen.

Aktivismista taiteen kautta maailman parantamiseen

Leminen oli vuosituhannen vaihteessa töissä Aseistakieltäytyjäliitossa (AKL) ja sitäkin kautta mukana aktivisti-skenessä, kuten myös Rauhankasvatusinstituutin hallituksessa. Hän on osallistunut mm. Prahan (2000) ja Göteborgin (2001) tapahtumiin ja mielenosoituksiin. "Sisäinen pasifistini masentui aika lailla näiden tapahtumien purkautuessa väkivaltaisiksi yhteenotoiksi, ja etäännyinkin siksi liikkeestä. Päätin alkaa parantaa maailmaa ennemminkin omalla taiteellani", sanoo Leminen.

Taide, aktivismi ja hengenheimolaiset

Musiikin lisäksi kirjoittaminen ja kuvantekeminen ovat aina olleet Lemiselle tärkeitä itseilmaisumuotoja. Kuten myös lempeä aktivismi. "Olen kyllä vielä viime vuosinakin osallistunut toisinaan joihinkin aktioihin, kuten Englannin ydinasetehtailla Aldermastonissa 2010 ja Burghfieldissa 2016, joissa toimin trubaduurina.

Useita pandilaisia on kuulunut ystäväpiiriini jo vuosia, ja nyt kun olin palailemassa vihdoin taas työelämään sairasvuoteelta noustuani, tuntui luontevalta etsiä merkityksellistä palkkatukipaikkaa hengenheimolaisyhdistysten parista, ja mikäpä onkaan nyt parempaa kuin voida yhdistää ideologia ja intohimo, ja vieläpä työksi", sanoo Leminen.

Lemisen mukaan taiteilija voi aina antaa oman sävelensä kuulua, siveltimen jälkensä näkyä, syvimmät sanansa muiden luettavaksi tai vaikka herättää performanssilla ohikulkijassa ajatus rauhasta... Imagine Peace.

Uusi Sivu -verkkojulkaisun kaikki jutut: