Rauhan, kulttuurin ja aktivismin  verkkojulkaisu

Jaana Kanninen - Uusi Sivu

Mapuche-johtajiin kuuluvaa Héctor Llaytullia vastaan on menossa oikeudenkäynti, jossa häntä syytetään terrorismista. Kuva:Ciper

Juttu jatkuu 

Mikä mapuche-kansa?

Chilessä on noin puolitoista miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä, kun maassa on kansalaisia vajaat 20 miljoonaa. Ylivoimaisesti suurin ryhmä ovat mapuchet, joita on noin 1,3 miljoonaa. Lisäksi naapurimaassa Argentiinassa asuu kymmeniä tuhansia mapucheja.

Alun perin mapuchet asuttivat Etelä- ja Keski-Chileä. Kun espanjalaiset valloittajat tulivat, heidät ajettiin yhä etelämmäs. Espanjalaiset eivät kyenneet alistamaan mapucheja valtansa alle koskaan, vaan sen tekivät chileläiset 1880-luvulla, kun itsenäisen Chilen armeija miehitti mapuchejen maat. Samalla osa mapucheista jäi Argentiinan puolelle.

Pikkuhiljaa mapuchet alkoivat menettää maidensa hallinnan suurmaanomistajille ja myöhemmin metsä- ja energiateollisuuden tarpeisiin.

Salvador Allenden hallitus (1970–1973) tunnusti mapuchet ja heidän oikeutensa ikiaikaisiin maihin. Maareformi keskeytyi kuitenkin brutaalisti Augusto Pinochetin johtamaan sotilasvallankaappaukseen. Diktatuurin aikana (1973–1990) mapuche-johtajia murhattiin ja monet lähtivät maanpakoon.

Mapuchejen mielenosoitukset ja syömälakot ovat olleet yleisiä 1980-luvulta lähtien, jolloin heitä alettiin tuomita terrorismilain nojalla. Heidän taistelunsa maansa ja ihmisoikeuksiensa puolesta jatkuu, vaikka Chilen turvallisuuskoneisto käyttää heitä vastaan kovaa sortovaltaa. Chilen vankiloissa on kaiken aikaa kymmeniä poliittisina vankeina pidettäviä mapuche-aktivisteja. Tätä kirjoitettaessa heitä on 84.

 

Mapuche-kansan lippu kuvastaa heidän maailmankuvaansa. Kuva:Ciper

Nykyään varsinaisena mapuche-alueena pidetään Chilen eteläosaa Biobio-joesta etelään. Kuitenkin suurin osa mapucheista elää kaupungeissa kuten Santiagossa, Temucossa ja Concepciónissa. Mapucheilla ei ole koko kansaa edustavaa johtajaa, vaan järjestöjä on useita. Niillä on toisistaan poikkeavia toimintamalleja ja tavoitteitakin. Toisilla on aseita, kun toiset tavoittelevat parannuksia asemaansa rauhanomaisin keinoin.

Mapuchejen perinteinen yhteiskuntarakenne on edelleen voimissaan. Yhteisöjohtajia kutsutaan llongkoiksi ja parantajia macheiksi. Nguillatún on mapuchejen tärkein hengellinen seremonia. Vain parikymmentä prosenttia mapucheista hallitsee mapudungúnin kielen.

Kuva: Pand

Jaana Kanninen (kuvassa toinen oikealta) on seurannut toimittajan ominaisuudessa mapuche-kansan kohtaloa vuosikymmeniä. Juttu perustuu hänen tietämykseensä sekä seuraaviin lähteisiin: El País, BBC, Uchile.cl, New York Times, minorityrights.org, radiokurruf.org