Rauhan, kulttuurin ja aktivismin  verkkojulkaisu

JP (Juha-Pekka) Väisänen - Uusi Sivu

Onnellinen Prinssi saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa 15.5.2024. Kuva: Frans Rinne

En osaa tehdä muuta kuin taidetta

Elviira tekee tänään täysillä työtä varjoteatterin ja tanssin parissa. Turun kaupunginteatterissa nähdään 15–25.5. Elviiran uusin Oscar Wilden satuun perustuva aikuisten varjoteatterinäytös ”Onnellinen prinssi”. Esityksen konsepti, käsikirjoitus, esiintyjä, nukenrakennus: Elviira Davidow, lavastus, nukenrakennus, ohjauksen dialogisti: Iida Vanttaja, esiintyjä, nukenrakennus: Vilja Lehtonen, käsikirjoituksen ja ohjauksen dialogisti: Seija-Leena Salo, äänisuunnittelu, sävellys: Joe Davidow.

”En osaa enkä oikein haluakkaan osata tehdä mitään muuta kuin taidetta. Uskon ja, tai ainakin haluan uskoa saaneeni kutsun. Teen mitä minun kuuluu tehdä ja sillä sipuli. Koen olevani todella onnekas, koska minulla on kieli millä ilmaista itseäni ja jolla puhua muidenkin hyväksi,” sanoo Elviira.

Houkkana

Elviira on omillaan osallistavissa teoksissa, jossa tarinankertoja ja kuulijat rakentavat esitystä yhdessä. Viimeisimpänä olemme voineet nähdä Houkkana - yhteiseksi hyväksi teoksen, joka on nykymusiikilla ja runonlaulannalla sävytetty varjoteatteriesitys pyhistä houkista, taiteilijoista ja aktivisteista, jotka kohoavat hullun maineesta hyvyyden esitaistelijoiksi.

Ihmisiksi

Elviira on Hanna Niittymäen Ihmisiksi elämisen taito -kirjan pohjalta rakentanut näyttelyesitys- ja työpaja kokonaisuuden. Paperinukketeatterin sekä varjoteatterin keinoin toteutettu näyttely on tehty kirjastoihin ja kulttuuritaloihin. Näyttely koostuu pienoisnäyttämöistä, sätkynukeista, kurkistuslaatikoista sekä työpajojen kautta syntyneestä materiaalista -varjo ja paperinukeista sekä Niittymäen kirjaan liittyvästä informatiivisesta osiosta.

Ymmyrkäisenä

Muusikko Jopi Knuutisen kanssa Elviira on työstänyt Ihmisiksi -näyttelyn rinnalle teoksen nimeltä Ymmyrkäisenä. Se on lapsille suunnattu varjoteatteriesitys, jossa ihmetellään maailmaa - ollaan ymmyrkäisenä ja matkataan tarinoilla Romaniaan, Mongoliaan, Karibian saarille ja Pohjois-Amerikkaan. Esityksessä kysytään: miksi ihminen on ahneuteensa kompuroiva, ikuisesti harhaileva ja lapsen mielensä kadottava välillä vähän onneton olento.

”Me nukketeatteritaiteilijat olemme tottuneet pistämään kätemme täysillä erilaisiin ämpäreihin. Minä ohjaan, käsikirjoitan, valmistan nukkeja, lavastan ja esiinnyn. Ajattelen usein olevani nukketeatteriduunari. Suurin osa työstäni on keikkailua. Teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, asukastalot, työväentalot ja koulut ovat minun työpaikkojani. Työni on suurelta osaltaan roudausta, rakennusta ja purkua, mutta aina jossain välissä sitten esiinnytään,” sanoo Elviira.

Taiteilijan osattava monta asiaa

Taiteen multitaskaajan pitää muistaa ja osata myös markkinoida itseään ja esityksiä. Elviira tunnustaa, että joskus tuntuu rasittavalta ja ongelmalliselta se, että ”pitää, myydä ja tuottaa esityksiä, hakea apurahoja ja tehdä hyviä hakemuksia sekä kehuskella ja vakuuttaa ja vääntää ja kääntää enemmän ja enemmän.”

Aktiivisesti tärkeiden asioiden puolesta toimivan ja maailmantilaa protestoivan Elviiran mukaan tässä ajassa on todella monta asiaa, jonka puolesta hän mieluusti istuisi kettingeissä, jos siitä olisi jotain hyötyä. Elviira tekee taidetta rauhan puolesta ja protestoi koska ”sodat ovat rikoksia, joita vastaan tulee taistella päättymättömästi, koska rauhaan ei ole tietä vaan kuten Mahatma Gandhi sanoo, rauha itsessään on tie.”

Yhteisötaiteilijanakin tunnettu Elviira tulee perheestä, jossa aktivismi ja eritoten rauhan aktivismi on juurtunut osaksi arkea. Rauhanaktivisti Elviiralle juuri taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö Pand kaikista rauhanjärjestöistä on tuntunut eniten kodilta. Pandiin Elviiran kutsuivat origamitaiteilija Eeva-Helena Inomaan rauhankurkiperformanssit. Elämän jatkuvaksi ihmettelijäksi ja ihastelijaksi itseään kutsuva Elviira on toiminut aktiivisesti Pandin toiminnassa kymmenen vuotta. ”Nyt kun maailma on ehkäpä kaikkein koukeroisimmillaan minun on aika kokeilla puheenjohtajuutta,” sanoo Elviira.

Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö Pandin hallitukseen 2024-2025 Elviira Davidowin johdolla osallistuu vaikuttava ja värikäs joukko taiteen ja kulttuurin tunnettuja tekijöitä; koreografi Alpo Aaltokoski, näyttelijä Arja Pekurinen, tekstiilitaiteilija Heidi Linsén, luova kirjoittaja Riku Räihä, näyttelijä Ritva Sorvali, muusikko Zuge Guerilla, laulaja Merikukka Kiviharju, origamitaiteilija Eeva-Helena Inomaa, tanssija Paz Ferri, muusikko Rodrigo Rodriguez, kuva- ja tanssitaiteilija Sanna Karlsson-Sutisna ja taiteilija Mama Radical aka Henna Hartikainen.

Tanssitaiteilija Antti Seppänen teki ”tilaa uusille kasvoille” oltuaan järjestön puheenjohtaja seitsemän vuotta (2017–2023). Antti Seppänen kertoo, että rauhantyön parasta antia ovat olleet tapahtumat sekä näyttelyt ja niiden tuottaminen ja uusien yhteistyötahojen löytäminen.