Rauhan, kulttuurin ja aktivismin  verkkojulkaisu

Ali Behsudin kollaasi oli esillä Pandilan ikkunanäyttelyssä  7.31.3.2024. Kuva: Satu Söderholm

Pääkirjoitus

Uudet ajat ovat koittaneet, ja niinpä on aika kääntää Uusi Sivu

Olkaat siis hyvät! Tämä uusi verkkosivusto on tarkoitettu rauhan asioista kiinnostuneille, taiteilijoille, kulttuurityöntekijöille ja kaikille muillekin.

Elämme ikäviä aikoja. Euroopassa riehuu sota. Palestiinalaiset elävät niin rankkaa painajaista, että sitä ei oikein uskalla ajatellakaan. Kumpaankaan sotaan ei ole näkyvissä minkäänlaista ratkaisua, vaan kierrokset vain kovenevat. Sotien lisäksi on ilmastonmuutos, lajikato, kansan jakautuminen kahtia, ammattiliittojen polkeminen ja erilaisten tukien leikkaukset. On Trumpin käsittämättömät ajatukset, joista voi hyvinkin tulla uutta normaalia. Venäjältä kantautuu toinen toistaan synkempi uutinen ihmisoikeuksista, kansalaisjärjestöjen kohtelusta. Suuntaa katseen minne vaan, aina vastassa on mustia pilviä, toivottomuutta, masennusta.

Sitten on vielä tämä kotimaan tilanne. Hallitusohjelman mukaiset entistä suuremmat säästöt tulevina vuosina vaikeuttavat luovien alojen toimijoiden ammatinharjoittamista ja nakertavat koko suomalaisen kulttuurin ja sivistyksen pohjaa. Tuntuu, kuin hallitus ehdoin tahdoin haluaisi ajaa kansalaisyhteiskunnan alas. Siitä selvä merkki on se, että oikeusministeriön alainen, rauhanjärjestöjen valtiontukimomentti lakkautetaan kokonaan. Ensi vuonna rauhanjärjestöt eivät enää voi hakea valtiontukea. Päättäjät olisivat valmiit hävittämään kymmenien vuosien aikana rakennetun rauhanjärjestöjen verkoston. Onneksi voivat päättää vain rahoituksesta.

Mutta me rauhantyöläisethän emme lannistu! Päinvastoin, juuri nyt rauhantyötä tarvitaan entistä kipeämmin militarisoidun ilmapiirin vastapainona. Niinpä meidän rauhan aatteen kannattajien on syytä nostaa itsemme ahdingosta, nousta jaloillemme ja pistää toimeksi. Juuri sitä me teemme tällä sivustolla. Me etsimme itsestämme ja yhteistyöstä toisten samalla tavalla ajattelevien tovereiden kanssa sitä voimaa, jota juuri nyt tarvitaan. Se voima tulee luovuudesta, yhteistyöstä, rakkaudesta ja huolenpidosta. Ne ovat kaikkea synkkyyttä vahvempia voimia, joilla tämä maailma nostetaan uuteen kukoistukseen.

Tämä sivusto toimii Pand – taiteilijat rauhan puolesta -järjestön sisällöllisenä tukena, ja pandilaisten taiteilijoiden luova työ on meidän ponnahduslautamme. Mutta tämä sivusto on myös tekijöidensä itsenäinen foorumi, josta tulee juuri sen näköinen, kuin millaiseksi me sen teemme. Kirjoitatko, kuvaatko tai piirrätkö? Tule mukaan tekemään verkkojulkaisua.  Yhdessä. Tämä sivusto julkaisee vuodessa neljä "lehteä", vaikka sivulle ilmestyy uusia juttuja ilmestymispäivien välilläkin. On myös tarkoitus, että Uusi Sivu tekee tunnetuksi maamme rauhanjärjestöjä, jotta jokainen voisi löytää omansa. Tässä ensimmäisessä numerossa esitellään Pand -taiteilijat rauhan puolesta ja Suomen Rauhanliitto. Yhdessä kesää kohti, iloisin mielin!

 

Helsingissä 15.5.2024

Jaana Kanninen

JP (Juha-Pekka) Väisänen

uusisivu.fi toimituskunta